Speekbeurt

Het bijzondere van KING pepermunt

 

Wie pepermunt zegt, denkt direct aan zo’n ronde, witte mondverfrisser van KING. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de kwaliteit en de populariteit van een van de beste pepermuntjes ter wereld: KING, een ‘instant verkwikker’ – voor een frisse mond en frisse nieuwe energie.

Ontstaan uit goddelijke ruzie

Als we Griekse godenverhalen mogen geloven, hebben we de pepermuntplant te danken aan een twist tussen twee vrouwen. De Griekse god van de onderwereld, Hades, werd verliefd op een bevallige nimf die Mentha heette. Dat vond de echtgenote van Hades wat minder leuk, en ze lokte een slaande ruzie met Mentha uit.

Hades probeerde de vechtende vrouwen te sussen, maar dat lukte hem niet. Ten einde raad veranderde hij Mentha in een mooi en heerlijk kruid, de munt. Hades nam het op zich om dit verrukkelijke kruid voor eeuwig te beschermen. Wat er ook waar zij van deze romantische geschiedenis, het zegt ons in ieder geval iets over de bijzondere plaats die het muntkruid al bij de oude Grieken innam.

 

Belastingaanslag in pepermuntolie

Ook uit de Bijbel en uit stokoude Egyptische papyrusrollen blijkt, dat pepermunt geen kruid was als alle andere. In een bepaalde periode werd de pepermuntolie zelfs gebruikt om belasting te betalen aan de farao. Zijn priesters dachten dat het kruid toverkracht bezat en ze hielden de herkomst zorgvuldig geheim. Maar ook de wetenschapsmensen uit het verre verleden waren vol lof over pepermunt. Niemand minder dan Aristoteles roemt rond 350 v. Christus de pepermuntolie vanwege zijn geneeskrachtige en opwekkende werking.

 

Ook de geschiedschrijver Plinius blies de loftrompet over dat pittige kruid: ‘alleen de geur al activeert de geest. Ingenomen vóór een redevoering geeft het kracht en klaarheid aan de stem.’

 

Ende maeckt eenen goeden aessem’

Vanuit de landen rond de Middellandse Zee werd het kruid naar de rest van Europa gebracht door de Romeinse legioenen die tijdens hun lange tochten niet zonder hun gebruikelijke opkikkertje wilden.

En enige eeuwen later is het Karel de Grote zelf die er alles aan doet om de pepermuntplant als cultuurgewas te laten groeien. Binnen de kortste keren was het in elke kloostertuin te vinden. Aan het eind van de middeleeuwen werd het dan ook algemeen als officieel geneesmiddel aangemerkt. En dat zou het nog eeuwen blijven.

In zijn beroemde Cruydtboek van 1608 geeft de Leidse hoogleraar Dodenaeus een uitvoerige beschrijving van pepermunt en de toepassing ervan.

Hij citeert Plinius: ‘Den reuck van de Munte, nae ’t zeggen van Plinius, verquict den geest ende heuren smaeck maeckt greych ende lustich om eten ende doet de spyse verteeren’. Van pepermuntwater zei hij: ‘Als men den mont daarmede wast oft spoelt dan helpt’t quaet tandvleesch ende maeckt eenen goeden aessem’.

 

KING gebruikt alleen de olie van de pittigste plantjes

De pepermuntplant wordt als cultuurgewas verbouwd in o.a. Engeland, Japan, Frankrijk en Noord Amerika. De Mentha Piperita die vooral in Engeland en Noord Amerika groeit, levert een pepermuntolie die bij uitstek geschikt is voor het maken van pepermunttabletten.

De Mentha Arvensis levert een olie die voor ons doel niet in aanmerking komt. Japan is de belangrijkste producent van deze olie.

De Mentha Spicata tenslotte kennen we goed van eigen bodem. We noemen hem kruizemunt. De olie ervan is niet bruikbaar voor de bereiding van pepermunt.

 

Zo wordt pepermuntolie gemaakt

De pepermuntplant is ongeveer een halve meter hoog en als het oogsttijd is worden de planten afgesneden en op het land te drogen gelegd. Daarna worden ze als hooi bijeengeharkt en met strengen samengebonden. In de distilleerderij stampt men de planten in grote ketels fijn. Deze gaan dicht en men laat aan de onderkant hete stoom toestromen. Deze stoom neemt de oliedeeltjes uit de bladeren van de plant mee. Dit stoom/olie mengsel ontsnapt aan de bovenzijde van de ketel. Vervolgens koelt de stoom af, zodat het weer water wordt. De olie komt dan op het water drijven. Als de olie van het water gescheiden is, wordt de pepermuntolie nog diverse malen gedistilleerd om een zo zuiver mogelijke vloeistof te krijgen. Dit eindproduct, pure pepermuntolie, is erg kostbaar. Begrijpelijk, want om 3 gram pepermuntolie te krijgen, heeft men 1 vierkante meter pepermuntbeplanting nodig!

 

KING is natuurzuiver

En dat is niet zomaar een kreet

Pepermuntolie komt rechtstreeks uit de natuur. Bij KING wordt aan de olie geen enkel kunstmatig middel toegevoegd. En ook de andere stoffen die bij de bereiding gebruikt worden zijn allemaal zuiver plantaardig. De bereiding gaat hypermodern. Het hele proces is van het begin tot het eind machinaal, vooral omdat de constante kwaliteit van het pepermuntje dan het best gewaarborgd is. Als u een KINGetje uit de rol pakt, bent u de eerste die het pepermuntje aanraakt!

 

KING heeft iets van een medicijn

De dokter anno nu zal u niet, in navolging van zijn 16e-eeuwse collega’s, pepermunt voorschrijven. Toch is pepermunt, net als een heleboel andere kruiden, een soort medicijn. Het is zeker zo, dat een pepermuntje een prettig stimulerende werking heeft op de maag en het spijsverteringskanaal. Daardoor – en ook door die specifieke smaak – is KING meer dan een lekkernij. KING verleidt niet tot ongemerkt en mateloos gebruik. De KING-liefhebber kan rustig uren van z’n pepermunt afblijven. Gewoon omdat – ie de smaak van KING zo lang in de mond heeft.

KING: Op zak, in tas of autokastje